Sık Sorulan Sorular

Sıkça Karşılaştığımız Sorular

BESYO Nedir?

“ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu” ‘nun kısaltmasıdır ve genelde bu isimle anılır. Yüksekokul ibaresi genelde meslek yüksekokullarının eğitim yılı ile karıştırılmaktadır.

Fakat BESYO’ ların tüm bölümleri 4 yıllık lisans eğitimi vermektedirler.

BESYO’ lara Başvuru Yapmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Öncelikle YGS’de baraj kabul edilen 140 puan alınması gerekmektedir.

Daha Sonra her üniversitenin içeriğini kendi sınav komisyonunun belirlediği  “Özel Yetenek Sınavı “ adı verilen sınav programına katılmak gerekir.

Bu Sınavların İçerikleri Nelerdir?

Bu sınavlar genellikle sürat, çabukluk, reaksiyon, koordinasyon, branş ,kuvvet v.b kıstaslara göre yapılmaktadır.

BESYO’ lara Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Başvurulan üniversite özel bir taban puan belirtmediği taktirde YGS ‘den 140 puan almak sınav başvurusu için yeterlidir.

Özel Yetenek Sınavlarına Giriş İçin YGS’ ye Girmek Yeterli Midir?

Ön kayıt yaptırabilmek için sadece YGS’ de belirlenen baraj puanını almak yeterlidir.

YGS’de Hangi Puan Türünde Kaç Puan Almam Gerekiyor?

Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil puan türlerinden en yüksek hangisinden puan alınmışsa o puan geçerlidir. Dolayısıyla YGS1,YGS2,YGS3,YGS4,YGS5,YGS6 puan türlerinden hangisi en yüksekse o puan geçerli olacaktır.

YGS ‘de Kaç Puan Yapılması Kazanmak İçin Yeterlidir?

Öğrenciler özel yetenek sınavlarının uygulama bölümü sınavlarında çok iyi derece yapmış olsalar bile YGS puanları düşükse kazanamayabilmektedirler.
Bu sebeple ne kadar yüksek puan alınırsa kazanma oranı da o doğrultuda yükselmektedir.

Özel Yetenek Sınavlarında Lisanslı Sporcu Olma Zorunluluğu Var Mıdır?

Hayır. Lisanslı sporcu olma zorunluluğu yoktur. Bazı üniversiteler antrenörlük bölümü için lisans zorunluluğu istemektedir.(Marmara Üniversitesinde 3 yıl, Kocaeli Üniversitesi 2 yıllık lisans zorunluluğu bulunmaktadır) Bazı üniversitelerde de lisans geçmişine göre puan vermektedirler.

Profesyonel Sporcu Olmanın Kazanmaya Bir Etkisi Var Mıdır?

Profesyonel sporcuların amatör sporculara göre genel olarak kondisyon seviyesi daha yüksek olabilmektedir. Ancak  unutmamak gerekir ki kişi lisanslı sporcu olmayabilir yada amatör olarak spor yapabilir fakat profesyonel sporculardan daha yetenekli olabilmektedir.

Sınavlarda Milli Sporcu Olmak Bir Avantaj mıdır?

Hayır. Sınavların Geneline baktığımızda milli sporcular üniversitelerin kendilerine ayırdığı kontenjan dahilinde sınava giren diğer milli sporcularla yarışır. Bazı üniversitelerde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden milli sporcuların rakipleri de üst düzey sporcular olduğu için rekabet durumunda aday sayımız düşüktür fakat kaliteli rakip sayımız yüksektir.Aradaki farkı sınavlara özel olarak yaptığınız çalışmalar belirlemektedir.

 

Sınavlara girebilmek için lisede spor alan-bölümü okumam mı gerekir?

Hayır. Herhangi bir lisenin herhangi bir alanından mezun olmak yeterlidir.

Hangi Üniversitenin Sınavına Girmeliyim ?

Bu soru genelde en sık karşılaştığımız sorulardan biridir. Ve ezbere cevaplanılacak bir soru değildir. YGS puanınız ve sportif derecelerinizin test edilip sportif özelliğinize uygun olan sınavlara girmeniz gereklidir.  

Düz ,İHL ve Meslek Lisesi Mezunlarının Puanları Kırılıyor mu?

Sınavlarda hangi liseden mezun olursanız olun puanınız kırılmaz.

Geçtiğimiz Yıl YGS-LYS’ de Tercih Yapmış Olanların Puanları Kırılıyor mu?

Bir önceki yıl tercih yerleştirmesi sonucu bir okulu kazanmış olanların AOBP puanı kırılır.

Buda okul puanının yarıya düşmesine neden olur .

AOBP % 11’ lik etkisi olduğu için puanınız yarıya da inse büyük bir fark göstermeyecektir .

Ayrıca tercihiniz üzerinden 2 yıl geçtiği takdirde puanınızda herhangi bir kırılma söz konusu değildir.

Spor Lisesi-Bölümü Mezunu Olmak Bir Avantaj mıdır?

Spor lisesi-bölümü okumak özel yetenek sınavlarında geçmiş yıllardaki gibi bir avantaj sağlamamaktır. Spor Lisesi ve bölümü mezunlarına, formüllere eğer dikkatli bakarsak ek olarak AOBP puanlarına % 3 eklenmektedir. 

Sınavları Kazanabilmek İçin Çok İyi Sporcu Olmamız Gerekir?

Tabii ki gerekmez. Çünkü ben kazanamazsam kim kazanır şeklinde düşünen lisanslı sporcuların çoğu özellikle sınavlara yönelik hazırlanmadıkları için kaybetmektedirler. Buna rağmen çok iyi sporcu olmadığı halde birkaç ay gibi bir süre bu sınavlara yönelik hazırlanan öğrenciler başarılı olmaktadırlar. Olmaları da kaçınılmazdır.

Bir sınav parkurunu aylar boyu defalarca tekrar eden öğrencilerin çoğunun, sınav günü aynı parkuru ilk kez yapmaya çalışan öğrencilere göre daha başarılı olduğu yıllardır tecrübelerimizle de sabittir.

Herhangi Bir Branşta Lisansım Sahip Değilim , En Kolay Hangi Branştan Hazırlanabilirim?

Yetenek sınavı yapan üniversitelerin genelde çoğu branş sınavı yapmamaktadırlar. Yapanlar ise her branştan sınav açmamaktadırlar. Eğer herhangi bir branşa yatkınlığınız yoksa koordinasyon sınavı yapan üniversitelere yönelmeniz gerekmektedir.

Hangi Üniversitenin Yetenek Sınavına Gireceğimize Nasıl Karar Verebiliriz?

Çoğu öğrencilerin özel yetenek sınav içeriği hakkında bilgisi olmadığı halde başvurduğu bir gerçektir.

YGS’ de barajı geçmek başvuru için yeterli görüldüğü için bu sınavlara sporla hiç alakası olmadığı halde son bir umut kapısı olarak gören öğrenci sayısı bir hayli fazladır.

Hayat boyu sporla hiç alakanız olmadıysa ve antrenmanlara katıldığınız halde başarı gösteremiyorsanız başvuruda bulunmamanızı tavsiye ederiz.

Hangi üniversitenin sınavına katılacağınıza eğitim sistemine güvendiğiniz resmi bir hazırlık kursuna bırakmanızı tavsiye ederiz.

Şimdiye Kadar Sporla Uğraşmayan Kişilerin Kazanma İhtimali Var mıdır?

Özel yetenek sınavlarında performans çok önemlidir. YGS puanıda göz önüne alındığı için mevcut sistemde eğer antrenmanlarda başarı gösterebiliyorsanız kazanmanız mümkündür.

Lisansı Olmayan Öğrenciler Bu Bölümleri Kazanabilir mi?

Evet kazanabilir, çünkü üniversiteler YGS ve özel yetenek sınav sonuçlarına göre öğrenci almaktadırlar.

Mevcut sistem bu bölümlerde eğitmen yetiştirmek istediği için eğitici ruha sahip kişilerin bu yapının içerisinde yer almasını istemektedir. Kişilerin illaki sporun içinden gelmesine dikkat etmemektedir.

YGS puanınızı yüksek tutmalı ve  çalışmalarınızda antrenörlerin dediklerini dikkate almanız yeterli olacaktır.

Lise Okul Takımlarında Almış Olduğumuz Lisansın Geçerliliği Var mıdır?

Milli Eğitimin düzenlemiş olduğu turnuvalar için oluşturulmuş lisanslar özel yetenek sınavlarında geçerli değildir. Ancak GSGM den çıkarılmış olan okul spor kulüplerinin lisansları geçerlidir

Besyo’ ların Özel Yetenek Sınavları Hangi Tarihlerde Yapılmaktadır?

Her üniversitenin sınav tarihi kendi sınav komisyonu tarafından belirlenmektedir ayrıca aynı tarihlerde çakışan özel yetenek sınavları ile de karşılaşabilirsiniz. YGS’ nin erken tarihlerde yapılmasından dolayı özel yetenek sınavları genellikle Haziran ayı sonu -Eylül ayı başı arasındaki tarihlerde yapılmaktadır.


Yorumlar - Yorum Yaz