TYT ve AYT’de Başarılı Olmanın Püf Noktaları

TYT’de Nasıl Başarılı Olunur?

Hem sınav anında hem de sınava hazırlık sürecinde insanların içinde büyük bir korkuya yol açan TYT birkaç taktikle kolaylıkla alt edilebilir! Öncelikle bilmelisiniz ki TYT az bilgi, çok yorum sınavı. Ancak buradan bilgi olmasa da olur sonucunu çıkarmamalısınız. Sınavda var olan bilgilerinizi yorumlamanız istenecek. Bu nedenle bilgiyi yorumlayarak sonuca ulaşabilmeyi öğrenmeniz şart.

1- Bol Soru Çözmek

TYT’de dört bölümden, on farklı dersten sorumlu olmanız öğrenmeniz gereken konuları gözünüzde büyütmemelidir. Yazın başında çalışmaya başlayan bir öğrenci eylül ayına kadar tüm konuları gözden geçirebilir. Konular hakkında aşağı yukarı fikir sahibi olur.

Eylülden sonra ise yapması gereken bol soru çözmektir. Çünkü TYT sizden 160 dakikada 160 soru çözmenizi ister. Bu yüzden belli bir hıza ihtiyacınız vardır. Bol soru çözmek size pratik kazandırdığı gibi eksik konularınızı belirlemenize yardımcı olur. Kalan sürede tekrarlarla tüm eksikleriniz kapatılabilir.

TYT için soruları çözüp geçmemeyi öğrenmelisiniz. Çözemediğiniz soruları bir defter ya da dosyada toplayıp zaman zaman bu soruların tekrar üstünden geçmelisiniz ki yapamadığınız tarzı öğrenebilin. Yapabildiğiniz soruları yapıp yapamadıklarınızı es geçerseniz kendinizi geliştirmiş olmazsınız.

2- Zamana Karşı Test Çözmek

Sınava hazırlık döneminizde bir saatle çalışmanız TYT’de işinizi kolaylaştıracaktır. 160 dakikada 160 soru çözmeniz gereken bir sınava çalışırken de dakikalarla yarışmak size güç kattığı gibi sınavda zaman kontrolü sağlayacaktır.

Her ne kadar soruları çözebiliyor olursanız olun bunu size verilen zamanda yapamıyorsanız başarıya ulaşmanızın mümkün olmayacağını unutmamalısınız.

3- Konu Çalışırken Kısa Kısa Notlar Almak

Aylar boyunca çalışmak, çok fazla bilgiyi beyninizde depolamak kolay bir iş değildir. Bazen, çok iyi öğrendiğinizi düşündüğünüz bir konuyu birkaç hafta geçtiğinde unuttuğunuzu görebilirsiniz. Böyle bir durumda konu anlatımlı kitapları tekrar açıp uzun uzun konu çalışmak yerine önceden konu çalışırken çıkaracağınız kısa notlara göz atmak hem sizi daha az yorar hem de daha az vaktinizi alır.

O konuyu daha önceden zaten öğrendiğiniz için notlarınız hemen hatırlamanıza yardımcı olur. Ayrıca unutmamalısınız ki sınava hazırlık sürecindeki en önemli konu tekrar. Düzenli tekrar yapmadığınız takdirde öğrendiğiniz bilgilerin yarısından fazlasını unutursunuz. Bu nedenle günlük, haftalık ve aylık tekrar yapmanız önemli.

4- Her Türlü Kötü Psikolojiden Kaçınmak


Üniversiteye girmek için TYT’nin katkısı AYT’ye oranla daha azken, öğrenciler üzerinde yarattığı stres çok çok daha büyüktür. 160 dakikada çözülmesi gereken 160 soru olması üzerinizde bir gerginliğe sebep olur.

Sınav yaklaştıkça üzerinizdeki gerginlik artar. Bu gerginlikten uzak durabilmenin en kolay yolu sürekli gülümsemektir. Bunun sınav ile alakası ne, bu beni nasıl başarılı yapacak diye düşünebilirsiniz.

Ders çalışırken veya yolda yürürken, arkadaşlarınızla konuşurken gülümsemek üzerinizdeki stresi azaltacaktır. Bu sayede öğrendiğiniz bilgilerin kalıcılığı artacak ve rahatlık size başarıyı getirecektir.

Kötü psikolojiden kaçınmanın bir diğer yolu da kendinizi olumlu düşünmeye ikna etmektir. Çözemediğiniz sorular karşısında ‘Çok kötüyüm, hiçbir şey yapamıyorum’ demek yerine ‘Bugün yapamıyorum ama yarın yapacağım’ diyebilmek, en kötü anlarınızda bile ben iyiyim diye kendini kandırabilmek sizi kurtaracak şeylerden biridir.






spor lisesi, besyo, spor akademisi, eğitim, besyo hazırlık kursu, sefaköy, florya, bağcılar, küçükçekmece, bahçelievler, bakırköy, zeytinburnu, kurs, hazırlık kursu, besyo hazırlık kursu, besyo hazırlık kursları, istanbul besyo, besyom, başakşekir, spor, spor bilimleri, beylikdüzü kurs, avcılar kurs, besyo sınav tarihleri, tyt baraj puanı, tyt deneme,