Uzun Mesafe Koşuları

Uzun Mesafe Koşuları

Uzun mesafe koşuları, sona doğru atağa kalkmanın orta mesafede olduğu kadar önem taşımadığı, her şeyin tempoya bağlı olduğu son derece sağlam bir yapı isteyen koşulardır.

Uzun mesafe koşularında da stil ve nefes çok önemlidir. Adımlar kısa ama daha serbest olup ayaklar yere tabanla basar. Adımlar makineleşmiş bir tempoyla atıldığı için bir diğer adı da “araba koşusu”dur. Dünyada en ünlü uzun mesafe koşucusu Finli atlet Paavo Nurmi’dir. Nurmi, mesafeye göre “devamlı bir tempo” ile adım atmanın faydasına inanır ve koşu mesafesini turlara bölerek her turu belirli bir zamanda geçmeyi hedeflerdi. Bu “tempo” sistemiyle 1923’te Stockholm’de 4 dk 10 saniye ile dünya rekoru kırdı. Uzun mesafe koşan önemli atletler arasında Avustralyalı Ron Clarke’ı, aynı zamanda maratoncu olan Etiyopyalı Abebe Bikila’yı ve Alman Waldener Ciepinski’yi sayabiliriz. Uzun mesafe koşuları mesafelerine göre üçe ayrılır:

1. 3000 Metre Koşusu: Pistin 400 metre uzunluğundaki bölümünün 7.5 tur olarak koşulduğu uzun mesafe koşusudur. Bu koşu 1982 yılına kadar bayanların yer aldığı en uzun mesafe koşusu iken, aynı yıl yapılan Avrupa Şampiyona-sı’nda bayanlar maratona dek bütün koşularda yer almaya başlamışlardır.

2. 5000 Metre Koşusu: Pist üzerinde yapılan bu koşu, 400 metrelik pistte 12.5 tur olarak koşulur. İlk derecesi 1875 yılında Londra’da 17.07 ile yapılmıştır.

3. 10000 Metre Koşusu: 400 metrelik pistte 25 tur olarak koşulur. Bu koşuda öndeki atletin, arkadan gelen atlete 400 metre fark yapmasına “tur bindirme” denir.



spor lisesi, besyo, spor akademisi, eğitim, besyo hazırlık kursu, sefaköy, florya, bağcılar, küçükçekmece, bahçelievler, bakırköy, zeytinburnu, kurs, hazırlık kursu, besyo hazırlık kursu, besyo hazırlık kursları, istanbul besyo, besyom, başakşekir, spor, spor bilimleri, beylikdüzü kurs, avcılar kurs, besyo sınav tarihleri, tyt baraj puanı, tyt deneme,