Uygulanan Sınavların İçerikleri



UYGULANAN SINAV İÇERİKLERİ


Genel yetenek sınavlarında koşu, branş ,esneklik, dayanıklılık, beceri-koordinasyon ve sportif özgeçmiş sınav sistemi uygulanmaktadır. bu dalların içeriğini ilgili BESYO yönetimi belirlemektedir. Bu nedenle adaylar her üniversitede farklı sınav programlarıyla karşılaşabilmektedirler, bunun için birkaç yerde sınava girecek adayların bu duruma çok hazırlıklı olması ve buna uygun antrenman programlarında çalışmalarını yürütmesi gerekmektedir.

Koşu: 30,100, 400, 800, 1500, 2400 metre vb. uzunluklarda koşu sınavlarıdır. Bayanlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilmektedir. Bazen eleme için yapıldığı gibi, bazen de puan için uygulanabilmektedir. Uzun süreli ön hazırlık gerektiren sınav türüdür.

Branş: Üniversitelerin eğitimlerini verdikleri ve bünyelerinde eğitmenlerini barındırdıkları branş sınavlarıdır. Her BESYO ‘da farklılık göstermektedir. Genel anlamda takım sporları ve bireysel spor branşlarında uygulanır.

Esneklik: Son zamanlarda çok az BESYO‘ da uygulanmaktadır. Fakat sporun anlamı bakımından çok gerekli bir sınav türüdür. Burada alınan başarı hem antrenman düzeyinizin hem de genetik yatkınlığınızın ortaya çıkmasında önem arz etmektedir.

Dayanıklılık: Farklı sınav türlerinde uygulanabilmektedir. Genelde adayların kondisyonlarını ve eforlarını test etmek için uygulanır. Bu sınav türüne en uygun örnek; Shuttle Run (Mekik koşusu).

Beceri-Koordinasyon: Artık hemen hemen her sınav programında karşılaşılan bir türdür. Adayın, sürat, çabukluk, denge, dikkat, motivasyon kriterlerinin ölçüldüğü sınav türüdür. Engellerle zorlaştırılmış çeşitli istasyonlarla belirlenmiş parkuru en kısa sürede tamamlamanız gerekmektedir. Her okulda farklı istasyon ve sürelerde uygulanmaktadır. Standart bir uygulama yoktur. İlgili özel yetenek sınav kitapçıklarında açıklamalı olarak yer almaktadır. Genel ağırlık bu türlerde olmaktadır. Bunların yanında bölümler arası farklılıklar göstermektedir.